Uw apotheek in Tilburg

Bij Apotheek Heyhoef bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Heyhoefpromenade 2
5043 RM Tilburg

Tel: 013-5711920
Fax: 013-5711806
E-mail: infoapotheekheyhoef@ezorg.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

entecavir

Entecavir is een antiviraal middel dat de groei remt van bepaalde virussen, zoals het hepatitis B-virus.

Artsen schrijven het voor bij de leverziekte chronische hepatitis B.

Wat doet entecavir en waarbij gebruik ik het?

Ernstige leverziekte

Entecavir wordt gebruikt bij chronische hepatitis B.

Oorzaak
Hepatitis B is een besmettelijke leverziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met het hepatitis B-virus. In vijftig tot tachtig procent van de gevallen is besmetting het gevolg van onveilig seksueel contact. Maar het kan ook ontstaan door contact met besmet bloed (gezamenlijk gebruik van naalden, bloedtransfusies, bevalling).

Verschijnselen
De ziekte kan mild verlopen met weinig klachten, maar ook heftig met moeheid, koorts, gewrichtsklachten en geelzucht. Meer dan negentig procent van de volwassenen geneest spontaan binnen drie weken tot vier maanden. Bij tien procent van de mensen verdwijnt de ziekte niet. Bij mensen met hiv ligt dit percentage wat hoger.

Wie drager is van het virus, kan ongemerkt ook anderen besmetten, ook al heeft men zelf geen klachten.

Een klein deel van de dragers ervaart van tijd tot tijd een verergering van de klachten. Bij hen is de kans aanwezig dat op den duur de lever niet meer goed functioneert. Ook is er bij hen een verhoogde kans op leverkanker.

Voorkomen van besmetting
Het is mogelijk u te laten vaccineren tegen het hepatitis B-virus. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op hepatitis B, zoals prostituees, harddruggebruikers en werkers in de gezondheidszorg. Zij kunnen zich bij de GGD of (huis)arts laten vaccineren.

Behandeling
Bij een chronische hepatitis B-infectie schrijft de arts meestal een kuur met interferon-alfa voor. Als dit middel niet helpt of niet wordt verdragen, kan men entecavir gebruiken.

Lees meer over ernstige leverziekte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Te weinig witte bloedcellen in het bloed (neutropenie): witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes. Bij te weinig witte bloedcellen wordt u sneller ziek. U kunt last hebben van: keelpijn, koorts, kleine wondjes in de mond. Vooral kinderen zijn gevoelig voor deze bijwerking.

    Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, buikpijn en diarree

  • Slaperigheid, vermoeidheid of juist slapeloosheid

  • Hoofdpijn en duizeligheid

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verhoogd melkzuurgehalte in het bloed, te merken aan misselijkheid, braken, verlies van eetlust en versnelde ademhaling

    Raadpleeg bij deze verschijnselen onmiddellijk een arts.

  • Verergering van de hepatitis B, vanaf ongeveer een maand na starten met behandeling

     Het kan ook voorkomen enkele maanden nadat u met de behandeling bent gestopt. Raadpleeg uw arts als uw klachten verergeren of als u na stoppen opnieuw klachten van de ziekte krijgt.

  • Bij mensen met zowel hepatitis B als een hiv-infectie die alleen met dit middel worden behandeld en niet met anti-hiv-medicijnen: door gebruik van dit middel kan het hiv resistent worden voor hiv-medicijnen. Hiv-medicijnen zullen dan niet meer werken. Daarom moeten mensen met hiv die entecavir gebruiken ook altijd hiv-medicijnen slikken.

  • Huiduitslag, haaruitval en in zeer zeldzame gevallen een ernstige allergie (met onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd, shock). Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik entecavir gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Te veel alcohol is niet goed voor de lever. Bij de leverziekte hepatitis B is het gebruik van alcohol dus af te raden.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

 

ZwangerschapU mag dit middel niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is onbekend of dit middel veilig is voor de baby. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit middel niet als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
U moet dit middel op een lege maag innemen. Dat betekent minimaal 2 uur na voedsel. Zorg dat u de 2uur na inname ook niets eet. Kies een vast tijdstip, bijvoorbeeld ’s ochtends 2 uur na het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Meestal is het nodig dat u dit middel langdurig gebruikt, omdat het virus nooit helemaal weggaat. De arts zal regelmatig bekijken of dit middel nog geschikt is voor u.