Uw apotheek in Tilburg

Bij Apotheek Heyhoef bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Heyhoefpromenade 2
5043 RM Tilburg

Tel: 013-5711920
Fax: 013-5711806
E-mail: infoapotheekheyhoef@ezorg.nl

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

silodosine

Silodosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen.

Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.

Wat doet silodosine en waarbij gebruik ik het?

Prostaatvergroting

Verschijnselen
De prostaat is een klier die bij mannen vlakbij de blaas rondom de urinebuis zit. Als de prostaat is vergroot, kan deze gaan drukken op de urinebuis. De afvoer van de urine kan dan minder vlot verlopen. U merkt dit doordat u niet meer krachtig kunt plassen, vaak kleine beetjes moet plassen en soms last heeft van nadruppelen.

Prostaatvergroting kan zich vanaf de leeftijd van dertig jaar ontwikkelen, op tachtigjarige leeftijd hebben negen op de tien mannen een vergrote prostaat. Het is dus een normaal ouderdomsverschijnsel. De helft van deze mannen krijgt op den duur plasproblemen.

Werking
Silodosine ontspant de spieren van prostaat en blaashals. Hierdoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter doorstromen. De prostaatvergroting zelf verandert echter niet.

Silodosine werkt niet bij iedereen even goed. Als het medicijn bij u aanslaat, kunt u binnen een week een verbetering van de klachten verwachten. Het effect is maximaal na ongeveer 6 weken.

Behandeling
Met eenvoudige leefregels zijn veel problemen te verminderen: op tijd plassen als u aandrang voelt, bij voorkeur zittend plassen, voldoende drinken en niet te veel alcoholische drank gebruiken.

Artsen schrijven dit medicijn voor als eenvoudige leefregels niet voldoende helpen en als een operatie nog niet nodig is of als u niet geopereerd wilt of kunt worden.

Lees meer over prostaatvergroting . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Verminderde hoeveelheid zaadvloeistof. U kunt hierdoor verminderd vruchtbaar zijn.

    Overleg met uw arts als dit voor u een probleem is. Na stoppen van het gebruik verdwijnt deze bijwerking binnen een paar dagen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd, vooral bij opstaan uit bed of van een stoel. Mensen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben.

    Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het medicijn. Dat is binnen enkele dagen tot weken. Als u zich duizelig voelt, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Als u na enkele weken nog steeds last heeft van duizeligheid, moet u uw arts raadplegen.

  • Verstopte neus.

    Dit komt doordat de bloedvaten iets verwijden, waardoor u het gevoel heeft dat de neus verstopt is.

  • Diarree

    Indien u hier veel last van heeft, raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid en een droge mond.

    Indien u hier veel last van heeft, raadpleeg dan uw arts.

  • Seksuele stoornissen, zoals impotentie, minder zin in vrijen en erectiestoornissen.

  • Hartkloppingen en een versnelde hartslag.

    Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

  • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag of jeuk.

    Als u dit merkt, raadpleeg dan uw arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor silodosine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Het intra-operatief 'floppy iris syndrome' (IFIS). Dit is een erg zeldzame afwijking aan het oog die een staaroperatie kan verstoren.

    Als u binnenkort een staaroperatie moet ondergaan, overleg dan met uw arts of het nodig is het gebruik van sildosine tijdelijk te stoppen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik silodosine gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar als u duizelig bent, kunt u beter niet autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol kan de duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Slik de capsule in zijn geheel door met water zonder te kauwen.

Wanneer?
U moet dit medicijn met wat voedsel innemen. Het wordt dan het beste in het lichaam opgenomen. Neem dit medicijn bij voorkeur 's ochtends bij het ontbijt in.

Hoelang?
Hoelang u dit medicijn moet gebruiken, hangt af van de resultaten. Als het medicijn na 6 weken geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol. Heeft het medicijn wel effect, dan kunt u dit medicijn langdurig gebruiken.